Autohtono blago "Zanemarena princeza Visa" - Vinarija Lipanović

Autohtono blago “Zanemarena princeza Visa”

grozd
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

'Zanemarena princeza Visa' spada među najbolje bijele sorte u Hrvatskoj

Da ne bi bilo naša usta, hvalite nas, prisjetili smo se kako je prije točno četiri godine o vugavi, amblemskoj sorti otoka Visa i jednoj od najboljih bijelih sorti Hrvatske, u razgovoru s novinarkom Slobodne Dalmacije Meri Šilović zborio dr. sc. Goran Zdunić sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.  

U nastavku pročitajte što jedan od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, koji je značajan dio svoje karijere posvetio izučavanju autohtonih dalmatinskih vinskih sorti, kaže o kvalitetama vugave, njenom autohtonom podrijetlu i tržišnom potencijalu. 

Zašto je vugava tako posebna?

– Vugava spada u red najboljih bijelih sorti vinove loze koje imamo u Hrvatskoj. U tu grupu premium bijelih vina u Dalmaciji spadaju maraština, grk, pošip i malvasija dubrovačka. U ovu grupu mogu ući i neke druge bijele sorte, ali to ovisi prije svega o vinogradarskom položaju (terroireu) i načinu uzgoja u vinogradu. Ocjena o odličnoj kvaliteti vugave nije utemeljena samo na posljednjih 30-ak godina moderne proizvodnje vina, nego seže daleko u povijest.
Dovoljno je sjetiti se Bulićeve ostavštine, gdje opisuje vugavu kao izvrsnu i ponajbolju sortu u srednjoj Dalmaciji, i to naročito na Braču, Visu, te na obalnom području Splita i Omiša. Ovi povijesni podaci i ocjene itekako vrijede jer su zasnovani na praktičnim višegodišnjim iskustvima vinogradara i vinara, a danas tu činjenicu treba ozbiljno razmotriti kada širimo neku sortu ili od nje očekujemo neku posebnu namjenu.

Njeno je podrijetlo autohtono?

– Da, vugava je naša autohtona sorta. Analizom DNA utvrdili smo da ima unikatni profil, odnosno ne podudara se ni s jednom drugom u svijetu.

Je li vugava doista rođena na Visu?

– Ovo je teško pitanje. Znam da intrigira ljude, ali za sada nismo pronašli sorte koje bi mogle biti roditelji vugavi ili su u užem srodstvu s njom, pa stoga ni ne možemo pouzdano tvrditi da je nastala upravo na Visu. Treba znati da je u svijetu ipak vrlo mali broj sorti za koje je određeno roditeljstvo. S druge strane, činjenica je da je vugava najrasprostranjenija na Visu i prisutna je tamo stoljećima. Stoga se njezinim gen-centrom može smatrati otok Vis ili, možda točnije, srednja Dalmacija, s obzirom na to da je nekada davno bila prisutna na širem području srednje Dalmacije.

Vis je, dakle, otok vugave? 

– Da, Vis je uvijek bio otok vugave, ali mislim da ona nikad nije bila najrasprostranjenija na otoku. Jednostavno nije bila za masovna vina, nego je bila glasovita i kvalitetna. Nasuprot njoj, kuč je bio visoko prinosan i bio je jedna od najrasprostranjenijih sorti na otoku.  No Vis je jadranski otok koji s pravom može nositi epitet otoka vina. Još u 2. stoljeću prije Krista Agatarhid spominje otok Vis i kaže da je vino s Visa najbolje u usporedbi sa svima ostalima.

Kako ukratko opisati vugavu?

– Ona daje vina s izrazito punim tijelom, fine i ugodne voćne arome koja često podsjeća na prezrelo voće, ugodne svježine i pitkosti. Zbog ranije dobi dozrijevanja, te izrazito vrućih ljeta u Dalmaciji, vugava je često s visokim postotkom alkohola. Od najranijeg uzgoja vinove loze vugava je služila za proizvodnju prošeka, i to onoga prirodnog desertnog vina dobivenog na tradicionalan način koji se prakticirao na cijelom Mediteranu, prosušivanjem grožđa na suncu.

Usprkos svim njenim vrhunskim karakteristikama, vugava je ipak neopravdano zanemarena?

– Čini se da je tako, ali opravdanih razloga za to nema. Mislim da postoje svi preduvjeti za punu revitalizaciju vugave. Kvaliteta sorte nije upitna, a na Visu postoje izvrsni vinogradarski položaji. Na kraju, posljednjih godina dosta se napravilo i na tehnologiji u podrumu. Ne postoji puno sorti kao što je vugava, koje mogu dati fina mirisna vina s punim tijelom i harmoničnim okusom. Velika budućnost vugave ne bi smjela biti nimalo upitna. 

Pročitajte cijeli intervju s dr. sc. Goranom Zdunićem!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on facebook
grozd
Share on twitter
Share on Twitter
Share on twitter

tradiciaj duga 150 godina

Izdvojeno

PONUDA

Berba@2021 Vinarija Lipanović

VINARIJA LIPANOVIĆ

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

Hrvatska

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

tradicija duga 150 godina

tradicija duga 150 godina

Scroll Up

Jeste li punoljetni?

 Vino s godinama postaje sve bolje i bolje. Da bismo u njemu i drugim kapljicama u potpunosti uživali i sami moramo biti dovoljno zreli…

Jeste li stariji od 18 godina?