Likeri i rakije - od aperitiva do likarije - Vinarija Lipanović

Likeri i rakije – od aperitiva do likarije

grozd
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Likeri i rakije sveprisutni su u dalmatinskim domaćinstvima. Jeste li probali neku od naših 15 zamamno aromatičnih žestica?

U Dalmaciji ćete rakiju pronaći u baš svakom domaćinstvu. Naš narod vjeruje u njezina ljekovita svojstva pa je koristi kod gotovo svih vrsta otvorenih ozljeda. Rakija se pije u svim sretnim i tužnim prigodama, a u izdašnim količinama stavlja se i u tradicionalne božićne kolače - ili barem tako naše domaćice opravdavaju sve praznije boce žestice…

Rakija se proizvodi destilacijom različitih tipova fermentiranog voća, a savršeno je komplementarna s proizvodnjom vina jer se peče na ostacima grožđa nakon tiještenja. Tradicionalne vrste rakija otoka Visa su travarica, rogačica, višnja i smokva, a u vinskome podrumu Lipanović proizvodi se čak 15 različitih vrsta rakija i likera. 

Biljne rakije: travarica, koromač, kadulja

Tamne rakije: mirta, orahovica

Voćni likeri: naranča, limun, višnja, medica, smokva, rogač, oskoruša

Specijalne rakije: komovica, lozovača, vinjak taramut

Lozovača se dobiva iz tekućeg i krutog dijela vinske pokožice, vinjak se radi destilacijom vina, dok je baza svim ostalim rakijama i likerima komovica. Ona se proizvodi od fermentirane vinske pokožice koja ostaje nakon proizvodnje vina, a zatim se u nju na maceraciju dodaju ljekovite trave ili svježe voće. Dio komovice flašira se kao zasebna sorta rakije. 

Svakako preporučujemo degustaciju našeg originalnog vinjaka Taramuta koji se dobiva destilacijom vugave i plavca malog u jednakim omjerima, s izrazito dugim odležavanjem. 

S oduševljenjem ćemo vam ponuditi vrhunski vinjak Taramut, proizveden od berbe 2009. godine, koji je nakon dugih 10 godina odležavanja u hrastovim bačvama napokon spreman za degustaciju. Nikako ne propustite kušati čašicu tog sofisticiranog eliksira!

Lozovaču smo počeli proizvoditi 2019. godine dozrijevanjem u murvinim (dudovim) bačvama i jedva čekamo da za 10 godina s vama podijelimo aromatično-ljekovite plodove našega rada i truda, ali i ljubavi i brižnosti kojom se posvećujemo svakom našem proizvodu. 

Share on facebook
Share on Facebook
Share on facebook
grozd
Share on twitter
Share on Twitter
Share on twitter

tradiciaj duga 150 godina

Izdvojeno

PONUDA

Berba@2021 Vinarija Lipanović

VINARIJA LIPANOVIĆ

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

Hrvatska

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

tradicija duga 150 godina

tradicija duga 150 godina

Scroll Up

Jeste li punoljetni?

 Vino s godinama postaje sve bolje i bolje. Da bismo u njemu i drugim kapljicama u potpunosti uživali i sami moramo biti dovoljno zreli…

Jeste li stariji od 18 godina?