Paola Bosch u Vinariji Lipanović - Vinarija Lipanović

Paola Bosch u Vinariji Lipanović

Prva njemačka somelijerka i nagrađivana autorica knjiga o enogastronomiji, odavno ne krije svoje oduševljenje hrvatskim vinima.
grozd
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Otkako je prije gotovo 15 godina prvi put kušala autohtone istarske i dalmatinske kapljice, Paula Bosch iz godine u godinu Hrvatskoj se stalno vraća, neumorno otkriva i aktivno promiče hrvatske sorte i vinare.

Krstarenje po mjeri hedonista 

U ljeto 2019. s legendom hrvatske kulinarske scene, chefom Brankom Ognjenovićem, osmislila je jedinstveno eno gastro krstarenje jadranskom obalom. Na svom, kako ga je nazvala, “Otkrivajućem putovanju”, Paula Bosch i njezini gosti posjetili su

mjesta koja su nekad bila samo mrlje na karti, a danas im prepoznatljivost i popularnost raste zahvaljujući bogatim i posve jedinstvenim vinorodnim područjima. Naravno da se na njezinoj ruti našao i otok Vis, kolijevka vinogradarstva u Hrvatskoj, a čast da ih ugosti i upozna s viškim vinima imala je upravo Vinarija Lipanović.

Degustacijski slijed  

Enološko putovanje počeli smo s viškom kraljicom vugavom, autohtonom bijelom sortom koja raste samo na Visu. Nakon kušanja  vugave koja je zaštitni znak i Visa i Vinarije Lipanović, s nemalim ponosom naše smo goste upoznali s palarušom. Tu drevnu i posve unikatnu sortu spasili smo od zaborava, no kako je njezino njegovanje iznimno zahtjevno, proizvodi se u neznatnim količinama pa je svaka zlatna kap vrhunski enološki doživljaj. Gospođu Bosch je oduševila. Iako je u Michelinovim zvjezdicama ovjenčanom minhenskom restoranu Tantris upravljala podrumom s oko 35.000 butelja, raritete poput palaruše rijetko je pronalazila.

Posjet je završen kušanjem našeg plavca malog za koji je grupa gospođe Bosch jednoglasno izjavila da je riječ o najboljem plavcu malom koji su ikad pili.

Mali, kvalitetni i posvećeni

Gospođi Bosch nisu promaknule ni posebnosti naše vinarije ni posvećenost vinima. „Sve je manje vinara kojima je kvaliteta iznad zarade, koji ne rade za što veću zaradu i u svom se poslu vode željom za stvaranjem nečega posebnog, poput Vinarije Lipanović“, izjavila je Paula Bosch i dodala kako upravo zahvaljujući tome naša vina, kojima su se častili, za nju imaju neprocjenjivu vrijednost.

Lagali bismo kad bismo rekli da nas pohvale Paule Bosch nisu dirnule. Riječ je o jednoj od najboljih svjetskih sommelierki, kojoj je još 1998. ugledni francuski vodič Gault&Millau dodijelio prestižnu titulu sommelierke godine.

Pročitajte više o iskustvima gospođe Bosch u izvornom tekstu (PDF)

Share on facebook
Share on Facebook
Share on facebook
grozd
Share on twitter
Share on Twitter
Share on twitter

tradiciaj duga 150 godina

Izdvojeno

PONUDA

Berba@2021 Vinarija Lipanović

VINARIJA LIPANOVIĆ

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

Hrvatska

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

tradicija duga 150 godina

tradicija duga 150 godina

Scroll Up

Jeste li punoljetni?

 Vino s godinama postaje sve bolje i bolje. Da bismo u njemu i drugim kapljicama u potpunosti uživali i sami moramo biti dovoljno zreli…

Jeste li stariji od 18 godina?