Slatko blago otoka Visa - Vinarija Lipanović

Slatko blago otoka Visa

grozd
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Neslućene prirodne ljepote nisu jedino što Vis ima za ponuditi. Ovaj otok prava je riznica slatkarija za koje se mjesta nađe i nakon najobilnijeg obroka. Jer izgledom su neodoljive, a okusom osvježavajuće medene.  

Kažu, bolje da nestane sela nego običaja. U slučaju Visa, nasreću, nestati neće nijedno jer njegovi žitelji čvrsto su oslonjeni na baštinu. Njihov život i danas je, baš kao i nekad, nezamisliv bez domaćih likera, rakija, cvita, panduleta, hiba i garitula.  

Sastojcima siromašna, ali okusom bogata pića i slastice nastali su isključivo posredstvom dobre volje i bogate mašte viških gurmana koji su zbog škrte prirode i položaja svog otoka iz malih stvari često morali izvlačiti mnogo.  

Domaći likeri i rakije, cviti (kolačići od prhkog tijesta) i hib (pogačica od smokve i koromača) samo su naoko jednostavni. Za njihovu izradu treba mnogo strpljenja, vremena i ljubavi. Srećom, sve s ljubavlju uloženo već pri prvom kušanju vraća se stostruko. 

Kriškama hiba i čašicom moćne loze ili travarice Višani su se nekad sladili nakon naporna rada u polju, a cvitima tek u slavljeničke dane. Danas se pak u ovim božanstvenim slasticama hedonistički uživa i bez neke posebne prilike, kako je i red. 

Uz hib, cvite, vrhunsko vino i kvalitetnu rakiju, rado viđeni gosti svakog viškog stola su i panduleti – tanko rezani suhi keksići s bajamima. S dodatkom koje kapi ruma i malo limunove korice slatki su baš koliko treba, a posebnu draž dobiju umakanjem u prošek. 

S ovim slatkim zavodnikom ljube se i garitule, uskršnje pletenice s tvrdo kuhanim jajem utaknutim u sredinu. Blagdanski specijalitet blagoslovljen nježnom teksturom i uparen s kakvim domaćim likerom izvrstan je desert u kojem bi se, ako se nas pita, trebalo uživati i kroz godinu.  

Jednostavne, a okusom savršene delicije sa slatkim i aromatičnim notama mirte, kadulje, rogača, smokve, višnje, limuna i naranče u kojima je sadržana sama esencija otoka Visa nemoguće je ne (za)voljeti. Dođite i dokažite nam drukčije, ako možete.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on facebook
grozd
Share on twitter
Share on Twitter
Share on twitter

tradiciaj duga 150 godina

Izdvojeno

PONUDA

Berba@2021 Vinarija Lipanović

VINARIJA LIPANOVIĆ

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

Hrvatska

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

tradicija duga 150 godina

tradicija duga 150 godina

Scroll Up

Jeste li punoljetni?

 Vino s godinama postaje sve bolje i bolje. Da bismo u njemu i drugim kapljicama u potpunosti uživali i sami moramo biti dovoljno zreli…

Jeste li stariji od 18 godina?