Viška Vugava - Samo je jedna kraljica! - Vinarija Lipanović

Viška Vugava – Samo je jedna kraljica!

grozd
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Tisućljeća joj sjajno stoje! Pročitajte priču o Vugavi, ponosu Visa i najstarijoj hrvatskoj vinskoj sorti 

Višku Vugavu s razlogom se smatra kraljicom bijelih vina u Dalmaciji. Tisućljećima ta jedinstvena vinska sorta raste i sazrijeva daleko od kopna, okupana morem i mediteranskim suncem. 

Vugava Vinarije Lipanović uzgaja se na tlu zvanom po viški “žalika” ili “oštrica” u Dračevu Polju, na blagim i osunčanim padinama. 

Krasi je divna, prirodna zlatnožuta boja, kao i specifičan, ugodan, dubok i pun miris. Vugava daje vino izrazito punoga tijela te zamamno ugodne voćne arome, a krase je iznimna svježina i pitkost. U našoj Vugavi osjetit ćete mirise vinogradarske breskve, badema i jabuke, dok ćete već pri prvom kušanju prepoznati raskošan okus medne note koja sugerira slatkoću iako je vino 100 % suho.

DNK analiza potvrdila je Vugavu kao autohtonu hrvatsku vinsku sortu, s unikatnim profilom koji se ne podudara s niti jednom drugom sortom na svijetu, a otok Vis njezin je svojevrsni genetski centar. 

Uostalom, don Frane Bulić, otac hrvatske ampelografije (znanost koja proučava loze američkih, euroazijskih i istočnoazijskih skupina roda Vitis, a posebno sortu vinove loze Vitis vinifera L.), autor najstarijeg i najrelevantnijeg ampelografskog atlasa te jedan od najuglednijih dalmatinskih konzervatora starina i povjesničara umjetnosti s prijelaza 19. u 20. stoljeće, opisao je Vugavu kao “izvrsnu i ponajbolju sortu u srednjoj Dalmaciji”.  

Share on facebook
Share on Facebook
Share on facebook
grozd
Share on twitter
Share on Twitter
Share on twitter

tradiciaj duga 150 godina

Izdvojeno

PONUDA

Berba@2021 Vinarija Lipanović

VINARIJA LIPANOVIĆ

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

Hrvatska

Bana Jelačića 58A, 21 480 Vis

tradicija duga 150 godina

tradicija duga 150 godina

Scroll Up

Jeste li punoljetni?

 Vino s godinama postaje sve bolje i bolje. Da bismo u njemu i drugim kapljicama u potpunosti uživali i sami moramo biti dovoljno zreli…

Jeste li stariji od 18 godina?